Η φύση αγαπά την αλήθεια, και η αλήθεια της φύσης διεκδικεί το δικαίωμα να εκτίθεται μόνο σε όσους την ποθούν. Φ. Ντοστογιέφσκι

Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

ΚΑΠΟΙΑ ΣΧΟΛΙΑ  ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 2011


Το βασικό στοιχείο των φετινών θεμάτων ήταν ο χρόνος που απαιτήθηκε για να αντιμετωπιστούν ιδιαίτερα τα δύο τελευταία θέματα.
Το δεύτερο θέμα, φαίνεται να καθιερώνεται ως θέμα με τρεις μικρές ασκήσεις, αποκλίνοντας από το στόχο να είναι θέμα για τον έλεγχο της κατανόησης της θεωρίας.
Ως εκπαιδευτικός, που παρακολουθεί από κοντά τα τεκταινόμενα,  μπορώ να πω ότι η ποιότητα των θεμάτων  διατηρήθηκε σε κάποιο επίπεδο “σχετικά” αξιοπρεπές, δημιουργήθηκε όμως ένα θέμα ποσότητας που πρόσθεσε στους μαθητές το άγχος του χρόνου.
Το “σχετικά” λόγω κάποιων ασαφειών, που όπως φαίνεται είναι δύσκολο να αποφευχθούν ακόμη και από πολύ έμπειρους, όπως στη φετινή επιτροπή, συναδέλφους.
Έχω βιώσει από κοντά το άγχος των θεματοδοτών …
Γνώρισα συναδέλφους οι οποίοι τη μια χρονιά διαμαρτύρονταν έντονα για τα θέματα και όταν την επόμενη χρονιά επελέγησαν μέλη της ΚΕΓΕ δεν κατόρθωσαν κι αυτοί να γλυτώσουν από τις ασάφειες και τα επιστημονικά λάθη. 
Θεωρώ ότι οι διαβασμένοι μαθητές ήταν προετοιμασμένοι για θέματα τέτοιου επιπέδου, δεν περίμεναν όμως να έχουν τόσο μεγάλη έκταση. Το διαγώνισμα γι αυτούς μετατράπηκε και σε τεστ νευρικής αντοχής. Αρκετοί δεν πρόλαβαν.

ΚΑΠΟΙΑ ΣΧΟΛΙΑ, ΣΥΝΕΧΕΙΑ ... 

Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 2011 ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ

Τα θέματα των Πανελληνίων εξετάσεων των Ημερησίων Λυκείων στη  Φυσική κατεύθυνσης εδώ και οι απαντήσεις τους εδώ και από την ΕΕΦ εδώ.
Τα θέματα των Πανελληνίων εξετάσεων των Εσπερινών Λυκείων στη  Φυσική κατεύθυνσης  εδώ και οι απαντήσεις τους εδώ.

Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

ΜΙΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΑΤΙΑ

Επειδή ένας δάσκαλος γνωρίζει πως ό,τι δεν έχει σχέση με ασκήσεις δεν το προσέχουν ιδιαίτερα οι μαθητές, … υπάρχουν εδώ λίγα, ευτυχώς, σημεία θεωρίας που πρέπει να προσέξετε και ελάχιστος, πάλι ευτυχώς, αριθμός ασκήσεων του βιβλίου που πρέπει να βεβαιωθείτε ότι τις γνωρίζετε.
Δείτε τα, δε χρειάζονται περισσότερα. Χαλαρώστε και … κάντε και καμιά βόλτα,… κατά προτίμηση με κάποιον  που δε γνωρίζει Φυσική.

       ΕΥΧΟΜΑΙ ΟΙ ΚΟΠΟΙ ΣΑΣ ΝΑ ΑΝΤΑΜΕΙΦΘΟΥΝ 

Τρίτη 17 Μαΐου 2011

ΔΙΠΛΗ ΤΡΟΧΑΛΙΑ ΚΑΙ ΕΛΑΤΗΡΙΟ

Η τροχαλία του σχήματος μάζας Μ = 0,2 kgr αποτελείται από δύο ομόκεντρους δίσκους με ακτίνες R = 0,2 m και r =  0,1 m που είναι κολλημένοι μεταξύ τους. Οι δίσκοι φέρουν στην περιφέρειά τους ένα αυλάκι μέσα στο οποίο είναι τυλιγμένο αβαρές μη εκτατό νήμα. Το ένα άκρο του νήματος του μικρού δίσκου είναι δεμένο σε οροφή, ενώ στο ελεύθερο άκρο του νήματος του μεγάλου δίσκου είναι δεμένο ένα σώμα μάζας  m = M/2, που είναι στερεωμένο στο πάνω άκρο κατακόρυφου ελατηρίου σταθεράς k = 100 N/m. Το άλλο άκρο του ελατηρίου είναι καρφωμένο στο δάπεδο. Το σύστημα ισορροπεί. 

Α.  Κάποια στιγμή κόβουμε το σχοινί του μεγάλου δίσκου (το οποίο το θεωρούμε πολύ μεγάλου μήκους). Να υπολογίσετε:
1. Την ενέργεια της ...

Ολόκληρη η άσκηση εδώ και η απάντηση εδώ.

Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

ΜΙΑ,  ΔΥΟ … ΠΟΛΛΕΣ  ΚΡΟΥΣΕΙΣ!

Ένα ελατήριο σταθεράς Κ = 75π2 Ν/m είναι κατακόρυφο με το κάτω άκρο του σταθερά στερεωμένο σε οριζόντιο δάπεδο. Στο πάνω άκρο του ελατηρίου ισορροπεί,  στερεωμένη  σ΄ αυτό,  μια ελαστική σφαίρα  Σ1 μάζας m1 = 3 Kgr. Μια άλλη ελαστική σφαίρα Σ2 μάζας m2, συγκρατείται στην προέκταση του κατακόρυφου άξονα του ελατηρίου σε ύψος h = 5 m πάνω από τη Σ1, όπως φαίνεται στο σχήμα. Κάποια στιγμή αφήνουμε τη σφαίρα Σ2 ελεύθερη. Προσκρούει στη Σ1 και αναπηδά σε ύψος h΄= h/4 πάνω από τη θέση που συνάντησε τη Σ1. Αν η κρούση είναι μετωπική κι ελαστική, να υπολογίσετε:
   α) Τη μάζα m2 της σφαίρας Σ2.
   β) Πόσο είναι το πλάτος και η περίοδος της α.α.τ  της Σ1;
   γ)  Δείξτε ότι μετά από ένα δευτερόλεπτο οι δύο σφαίρες θα συναντηθούν ξανά στη θέση όπου συγκρούστηκαν για πρώτη φορά, έχοντας, τη στιγμή της συνάντησης, αντίθετες ταχύτητες. 
   δ) Υπολογίστε τις ...

Κατεβάστε από εδώ όλη την άσκηση και από εδώ την απάντηση.

Σάββατο 14 Μαΐου 2011

ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΓΕΝΙΚΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ 2011 ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ

Τα θέματα των Πανελληνίων εξετάσεων των Ημερησίων Λυκείων στη Γενική Φυσική εδώ και οι απαντήσεις τους εδώ.
Τα θέματα των Πανελληνίων εξετάσεων των Εσπερινών Λυκείων εδώ και οι απαντήσεις τους εδώ.

Παρασκευή 13 Μαΐου 2011

1 + 1 DOPPLER … ΜΕ ΠΑΡΕΛΘΟΝ

1. Περιπολικό αυτοκίνητο, του οποίου η σειρήνα παράγει ήχο συχνότητας 2900Hz, καταδιώκει μοτοσυκλετιστή . Η κίνηση και των δύο είναι ευθύγραμμη ομαλή. Όταν το περιπολικό και ο μοτοσυκλετιστής απέχουν 200 μέτρα, ο μοτοσυκλετιστής διαπιστώνει ότι ο ήχος της σειρήνας έχει συχνότητα 3100 Hz. Αν μετά από 10 sec το περιπολικό φτάσει το μοτοσυκλετιστή, να βρεθούν:
α) Oι ταχύτητες των δύο οχημάτων.
β) Η συχνότητα του ήχου που θα ακούει ο μοτοσυκλετιστής αν μετά το προσπέρασμα σταματήσει, ενώ το περιπολικό εξακολουθεί να κινείται προς την ίδια κατεύθυνση και με την ίδια ταχύτητα. ( Δίνεται η ταχύτητα του ήχου στον αέρα ίση με 340 m/sec(Πανελλήνιες εξετάσεις 1980). 
2. Σε ένα σημείο ευθύγραμμης σιδηροδρομικής γραμμής βρίσκεται ακίνητος παρατηρητής. Μια υπερταχεία πλησιάζει ...

Εδώ, μπορείτε να ... επαναφέρετε και τα δύο θέματα Doppler από το παρελθόν στο παρόν, με αναλυτική απάντηση σε μορφή pdf και εδώ να κατεβάσετε σε εικόνα jpeg το σπάνιο αυτό, δια χειρός εμού του ιδίου, πολυγραφημένο αντίγραφο, όπως διανεμήθηκε στους διαγωνιζόμενους της Γ Λυκείου στις Πανελλήνιες του 1980.

Πού είστε 49ρηδες!.

Κυριακή 8 Μαΐου 2011

ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ DOPPLER – ΘΕΜΑ Β  “ΕΠΤΑ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ”

Εξετάστε την ορθότητα της πρότασης: “όταν οι ταχύτητες παρατηρητή και πηγής παραγωγής ήχου είναι  ίδιες τότε ο παρατηρητής ακούει ήχο της ίδιας συχνότητας με αυτόν που εκπέμπει η πηγή, όμως το μήκος κύματος αυτού του ήχου είναι διαφορετικό από το πραγματικό”.
Όλες οι ερωτήσεις, με αναλυτικές απαντήσεις, βρίσκονται εδώ.

Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ DOPPLER - ΘΕΜΑ  Α  ΕΠΤΑ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ”

1.  Πότε ακούει μεγαλύτερη συχνότητα ένας παρατηρητής; Όταν απομακρύνεται με ταχύτητα υ από μία ακίνητη ηχητική πηγή ή όταν η ίδια ηχητική πηγή απομακρύνεται από τον ακίνητο παρατηρητή με ίδιου μέτρου ταχύτητα;

Οι υπόλοιπες ερωτήσεις και οι απαντήσεις εδώ.

Τρίτη 3 Μαΐου 2011

ΚΡΟΥΣΕΙΣ – ΘΕΜΑ B “ΕΞΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ”

1.  Στην αριστερή στήλη του σχήματος φαίνονται δύο σφαίρες Α και Β αμέσως πριν συγκρουστούν, ενώ στη δεξιά έχουν σχεδιαστεί τρείς περιπτώσεις (1), (2) και (3) για την κατάστασή τους αμέσως μετά την κρούση.
Ποια από αυτές τις περιπτώσεις αντιστοιχεί σε:
i) αδύνατη κατάσταση,
ii) ελαστική κρούση,
iii) ανελαστική κρούση.
Αιτιολογείστε την επιλογή σας.

Η κρούση θεωρείται κεντρική και οι σφαίρες ολισθαίνουν χωρίς να κυλίονται.

Οι υπόλοιπες ερωτήσεις και οι απαντήσεις εδώ.

ΚΡΟΥΣΕΙΣ – ΘΕΜΑ Α  “ΕΞΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ”

Δύο σφαίρες κινούνται κατά μήκος μιας ευθείας με αντίθετες ορμές και συ­γκρούονται πλαστικά. Άρα:
α. Μετά την κρούση οι δύο σφαίρες θα έχουν αντίθετες ορμές.
β. Η ολική κινητική ενέργεια του συστήματος μηδενίζεται.
γ. Πριν από την κρούση μεγαλύτερη κινητική ενέργεια είχε η σφαίρα με τη μεγαλύτερη μάζα.
δ. Περισσότερο μεταβλήθηκε το μέτρο της ορμής της σφαίρας με τη μεγαλύ­τερη μάζα.
ε. Η σφαίρα με τη μικρότερη μάζα θα χάσει, κατά την κρούση, περισσότερη κινητική ενέργεια.
Να χαρακτηρίσετε καθεμιά από τις παραπάνω προτάσεις ως σωστή ή λάθος.

Οι υπόλοιπες ερωτήσεις με τις απαντήσεις εδώ.