Η φύση αγαπά την αλήθεια, και η αλήθεια της φύσης διεκδικεί το δικαίωμα να εκτίθεται μόνο σε όσους την ποθούν. Φ. Ντοστογιέφσκι

Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Οι απαντήσεις στα θέματα των επαναληπτικών Πανελληνίων Εξετάσεων 2011 στη Φυσική κατεύθυνσης

Οι Απαντήσεις στα Θέματα των ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ στο μάθημα της ΦΥΣΙΚΗΣ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ.

Των ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ (εδώ) και
των ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ (εδώ).
Σχόλια από τους συναδέλφους στο YLIKONET εδώ

14 σχόλια :

  1. Κύριε Τζανόπουλε, το όνομά μου είναι Στεργίου Βαγγέλης και είμαι φυσικός από Λαμία.
    (τηλ. 6939660823 ,email : stvaggas@yahoo.gr)
    Ένα σχόλιο για το Β2 των επαναληπτικών :
    ΟΑημπ=ΟΒημδ
    ΟΒ/ΟΑ=ημπ/ημδ=n2/n1=σταθ !!!
    Η σωστή απάντηση είναι η γ (παραμένει σταθερός).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μηπως στο θεμα Β2 σωστο ειναι το γ;
    Επειδη το (ΟΑ) μεταβαλλεται και αυτο αφου αυξανεται η γωνια πρόσπτωσης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. στο θεμα 2 ο λογος δεν αυξανει..παραμενει σταθερος....με νομο snell και με 2 ημιτονα των γωνιων π και δ στα δυο νοητα τριγωνα στο νερο ευκολα αποδεικνυεται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συνάδελφε καλησπέρα. Έχω την εντύπωση (χωρίς να το έχω διασταυρώσει από αλλού) ότι η σωστή απάντηση στο Β2 είναι το γ. Παρακάτω αναφέρω γιατί:
    n1ημπ=n2ημδ -> ημπ=n2ημδ -> ημπ/ημδ=n2=const ->
    [(ΟΓ)/(ΟΑ)]/[(ΟΓ)/(ΟΒ)]=const ->
    (OB)/(OA)=const. Άρα ο λόγος μένει σταθερός. Κατά την αλλαγή της γωνίας πρόσπτωσης π δηλαδή αλλάζει και το σημείο τομής της προέκτασης της ακτίνας με το πλάγιο τύχωμα Α' και όχι μόνο το Β'. Αν έχω καταλάβει λάθος ευχαρίστως να δεχθώ τις διευκρινίσεις σου.
    Λάμπρος Βελεντζάς
    labrosvel@yahoo.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τάσος Τζανόπουλος13 Ιουνίου 2011 στις 12:31 μ.μ.

    Αργά σήμερα, επέστρεψα κι ανοίγοντας το site βρήκα αρκετά σχόλια συναδέλφων που με διόρθωναν στο Β2. Σωστό πράγματι είναι το γ, με την αιτιολόγηση που οι παραπάνω συνάδελφοι αναφέρουν. Παρακαλώ διορθώστε το Β2 με σωστή απάντηση το γ και όχι το β.
    Ζητώ συγνώμη για την καθυστέρηση της διόρθωσης κι ευχαριστώ πολύ τους συναδέλφους. Οποιαδήποτε άλλη διόρθωση ή παρατήρηση δεκτή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Συναδελφε καλησπερα.Λεγομαι Τσουρτσουλης Αριστοτελης και ειμαι απο Βολο.Το Γ2 μπορουμε να το αντιμετωπισουμε και σαν συμβολη απο δυο συγχονες πηγες.Ο χρονος Δt ειναι για να διανυσει την αποσταση πανω στην S1S2 μεταξυ δυο διαδοχικων αποσβεσεων και η οποια μετα από αποδ. προκείπτει x=λ/2.Ετσι Δt=x/uA =λ/2υΑ=Uηχ/2υΑfs=1s . Για οποιαδηποτε διευκρινιση tsourtsoulisaris@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Συνάδελφε Αριστοτέλη ευχαριστώ για την παρατήρησή σου αυτή. Ο τρόπος που αναφέρεις είναι πέρα για πέρα σωστός αρκεί, φυσικά, ο μαθητής να δείξει ότι η απόσταση μεταξύ δύο διαδοχικών θέσεων απόσβεσης πάνω στο ευθύγραμμο τμήμα S1S2 είναι λ/2.

    Γενικά, βοηθάει τους μαθητές να γνωρίζουν ότι η εικόνα πάνω στο S1S2 προσομοιάζει με αυτήν ενός στάσιμου κύματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλησπέρα.Να ρωτήσω κάτι.Γιατί η δύναμη που δέχεται η σανίδα από τον τοίχο είναι προς τα κάτω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Στο σχήμα της λύσης το σώμα Σ1 βρίσκεται δεξιά από το στήριγμα Ο. Έτσι οι ροπές του βάρους του σώματος και της σανίδας ως προς το Ο είναι δεξιόστροφες. Για να ισορροπεί επομένως η σανίδα πρέπει η ροπή της FA ως προς το Ο να είναι αντίθετη των άλλων δύο,να έχει δηλαδή φορά αριστερόστροφη. Γι αυτό έχει σχεδιαστεί προς τα κάτω. Από το διάγραμμα, μάλιστα, προκύπτει ότι η FA διατηρεί την προς τα κάτω φορά της και σε άλλες θέσεις του σώματος. Μικραίνει όσο το σώμα κινείται προς τα αριστερά και μηδενίζεται όταν το σώμα βρεθεί στην αριστερή ακραία θέση του δηλαδή στη θέση x = -0,2 m. Φυσικά, αν το σώμα βρεθεί αριστερότερα από αυτή τη θέση, όπως συμβαίνει στο επόμενο ερώτημα όπου μετά την κρούση το πλάτος ταλάντωσής του γίνεται 0,4 m, η FA θα αλλάξει φορά. Αυτό φαίνεται από τη σχέση FA = 10x + 2, στην οποία αν θέσουμε x = -0,4 m θα γίνει FA = -2 N.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Γεια σας!Να ρωτήσω κάτι;Στην άσκηση Δ λέει ότι ασκείται στο Σ1 δύναμη F με κατεύθυνση προς το άλλο άκρο Γ της σανίδας...Όμως έχετε σχεδιάσει F μια δύναμη που ασκείται από το υποστήριγμα στη ράβδο.Είναι η ίδια F;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Όχι. Η δύναμη F που ενεργεί αρχικά στο σώμα δεν έχει σχεδιαστεί. Εκ παραδρομής έχει συμβολιστεί και η δύναμη του υποστηρίγματος με το γράμμα F.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Στο θεμα Β3 στη σελιδα 2 του pdf με τις απαντησεις βρισκουμε πως η γωνιακη επιταχυνση 2 ειναι μικροτερη απο την 1 διοτι ο παρονομαστης της 2 εχει αυξηθει κατα τον παραγοντα mR^2 ! Αυτος ο παραγοντας ειναι μια ροπη αδρανειας σωστα ? δεν καταλαβαινω τι γινεται ... Στην περιπτωση που κρεμαμε το σωμα η ροπη αδρανειας της τροχαλιας αυτξανεται ? αυτο συμπεραινω εγω .... Εχω μπερδευτει ! :/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αγαπητέ Kostasv, πρέπει να παρατηρήσεις ότι, στη λύση που προτείνεται, ο όρος mR^2 εμφανίζεται με την εφαρμογή του θεμελιώδη νόμου της μηχανικής στο σώμα μάζας m. Τελικά, αυτός ο όρος, που απλά έχει διαστάσεις ροπή αδράνειας, εμφανίζεται ως προσθετέος στον παρονομαστή μαζί με τη ροπή αδράνειας Ι της τροχαλίας.
    Στην 1η περίπτωση, αντί του σώματος, υπάρχει η δύναμη F που εφαρμόζεται στο ελεύθερο άκρο του σχοινιού, για την κίνηση του οποίου δεν έχει νόημα η εφαρμογή του θεμελιώδους νόμου της μηχανικής, αφού η μάζα του θεωρείται μηδενική. Έτσι δεν εμφανίζεται ο παραπάνω όρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Άφησε το σχόλιό σου.